
Uzyskiwanie dobrych plonów wymaga starannego dbania o uprawiane rośliny. Poza zapewnieniem odpowiednich nawozów i właściwym przygotowaniem podłoża nie można też zapomnieć o nawadnianiu oraz kluczowej walce z chwastami. Wśród metod, które cieszą się coraz większą popularnością, na uwagę zasługuje przede wszystkim efektywne, tanie i ekologiczne mechaniczne pozbywanie się niechcianych roślin z użyciem opielacza do warzyw. Przekonaj się, jak działa sprzęt tego rodzaju i zapoznaj się z jego najważniejszymi zaletami.
Jak działa opielacz ręczny do warzyw?
Opielacz do warzyw to urządzenie, które jest wyposażone w koło służące do łatwego prowadzenia i utrzymywania właściwego położenia względem podłoża. Wygodne rączki dają możliwość bezproblemowego pchania pielnika niewielkim nakładem sił. Elementy robocze w postaci zagłębianych w podłożu radełek dają natomiast możliwość odcinania korzeni chwastów rosnących w międzyrzędziach, a przez to pomagają w utrzymaniu właściwego stanu uprawy, zapobiegając rozplenieniu się inwazyjnych gatunków, odbierających wodę, składniki pokarmowe oraz zmniejszających dostęp do światła.
Dlaczego warto korzystać z opielacza ręcznego do warzyw?
Używanie opielacza ręcznego pozwala na skuteczną walkę z chwastami bez konieczności stosowania drogich i wymagających zachowania szczególnej ostrożności środków chemicznych. Mechaniczne pozbywanie się chwastów z zastosowaniem pielnika pozwala na skuteczne eliminowanie zagrożenia dzięki prostemu i nieawaryjnemu urządzeniu, które jest wygodne w obsłudze, a przy tym stosunkowo lekkie i niedrogie. Co ważne, będzie ono jednocześnie spulchniało glebę. Można je również zastosować jako siewnik. Koło o dużej średnicy ułatwia prowadzenie pielnika, a specjalnie wyprofilowane chwyty ułatwiają kierowanie urządzeniem.